Fake news er ikke blot løgn og latin. Det er også en trussel mod vores generelle tillid til nyheder. Nu tager Facebook kampen op for at stoppe fake news.
Hvad er fake news, og hvordan kan jeg spotte dem?
Det kan være svært at afgrænse fake news-begrebet til én definition, men som navnet antyder, er der tale om nyheder, som er faktuelt forkerte. Ved første øjekast ligner det måske de nyheder, vi normalt kender, og det kan derfor være svært at identificere fake news og skelne dem fra de korrekte.
Den nemmeste måde at spotte fake news er ved at tjekke nyhedskilden. Undersøgelser viser dog, at halvdelen af brugerne på Facebook ignorerer nyhedskilden, når de liker og deler opslag.
Hvorfor er fake news et problem?
Reelt set er fake news ikke et nyt fænomen. Mediebilledet har stort set altid været influeret af propaganda og journalistik baseret på rygter.
Forskellen er, at fake news i dag har langt bedre muligheder for at blive spredt og nå ud til et stort publikum. Og det sker selvfølgelig gennem de sociale medier. Faktisk viser en undersøgelse, at eksempelvis danskere i højere grad får nyheder fra onlinemedier frem for fx tv og aviser.
Især på Facebook er vi blevet vant til konstant at blive eksponeret for nyheder fra forskellige nyhedskilder, og fordi de falske nyheder blandes med sande nyheder og indhold fra familie og venner, forholder mange brugere sig helt ukritisk til de nyheder, der fremgår af nyhedsfeedet på Facebook. Derfor er det vigtigt at tage de kritiske briller på for at finde ud af, hvilke nyheder og nyhedskilder du rent faktisk kan stole på.
At nyhederne er falske er slemt nok i sig selv, men det egentlige problem er faktisk, at tilliden til nyheder svækkes.
Facebook tager kampen op
Tidligere på året annoncerede Facebook, at de ville begynde at advare brugerne om fake news-opslag. Derudover kom der en ændring i Facebooks algoritme, som gjorde, at de falske nyheder kun fik minimal udbredelse i nyhedsfeedet.
Dette er blot nogle af de ændringer, Facebook har foretaget i løbet af det sidste år for at komme fake news til livs. Og nu tager de så skridtet videre.
Hvis Facebooksider gentagne gange deler historier, der er markeret som falske, vil Facebook blokere deres annoncer og derved forhindre dem i at annoncere.
På den måde vil Facebook sørge for, at distributionen af fake news svækkes, og denne ændring vil samtidig forhindre de sider, som spreder fake news, i at tjene penge. Hvis disse sider stopper med at dele fake news, vil de muligvis blive berettiget til at annoncere igen.
Baggrunden for dette tiltag beskriver Facebook selv i deres artikel: ”False news is harmful to our community. It makes the world less informed and erodes trust”.